Inboedelverzekering

Inboedel Verzekering

 

Het lijkt zo eenvoudig, het sluiten van een inboedelverzekering. Maar is dat wel zo? Weet u wat de verschillen zijn tussen de polisdekking “Uitgebreid” en “Extra uitgebreid “ of de dekking “Alle gevaren”? En dekt de polis “Alle gevaren” ook daadwerkelijk alle risico’s? Is er ook volledige polisdekking als inboedelzaken buiten de woning zijn?

Hoe stel ik de hoogte van de verzekerde som vast? Wat zijn de risico’s van een te lage verzekerde som? Allemaal vragen waarop wij u graag de juiste antwoorden geven. Aandacht aan de polisdekking besteden kunt u maar beter (laten) doen bij het afsluiten van de verzekering dan na een onverhoopte schade.

Zo is het raadzaam om foto’s van uw kostbare inboedelzaken digitaal in het dossier van uw verzekeraar op te laten slaan zodat u na een schade kunt aantonen wat in uw bezit was. Periodieke vakkundige begeleiding van uw polis is ook een belangrijk item waar uw verzekeraar mee aan de slag zal moeten. Daarom dient u bij het afsluiten van de verzekering met uw verzekeraar afspraken te maken over de termijnen waarbinnen “polisonderhoud” wenselijk is.

Uw inboedelverzekering is dus niet zomaar een verzekering maar laat u net als bij de opstalverzekering goed adviseren

De inboedelverzekering dekt schade aan uw spullen die in uw woning staan, bijvoorbeeld schade veroorzaakt door brand, inbraak of water.

Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen. De belangrijkste inboedelverzekeringen zijn: uitgebreide inboedelverzekering, extra uitgebreide inboedelverzekering en meest uitgebreide inboedelverzekering (oftewel all-risk).

Wanneer u een uitgebreide inboedelverzekering heeft, dan is uw inboedel verzekerd tegen: brand, blikseminslag, ontploffing, storm, olie, rook en roet, diefstal, vandalisme, waterschade, aanrijding en aanvaring, omvallen van bomen, kranen en heistellingen, schade door scherven van ruiten of spiegels, en het onvoorzien springen van waterleidingen door vorst.

Een extra uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking bij: schroei-, zeng- en smeltschade, schade door neerslag die via de begane grond of de openbare weg binnenstroomt, schade aan inhoud in diepvriezer en koelkast ten gevolge van het uitvallen van stroom, hak- en breekwerk dat verricht dient te worden om een defect in de waterleiding op te sporen en te repareren.

De meest uitgebreide inboedelverzekering dekt in principe iedere schade die wordt veroorzaakt door iets wat plotseling en onvoorzien gebeurt. De verzekering kent echter wel veel uitzonderingen. Bijvoorbeeld schade die veroorzaakt is door huisdieren of natuurrampen is vaak uitgesloten.

De waarde van uw inboedel wordt doorgaans bepaald met behulp van een inboedelwaardemeter. Verder hebben inboedelverzekeringen vaak voor bepaalde spullen een beperkte dekking. Te denken valt aan: geld en ‘geldswaardig papier’, antieke spullen, kunst, collecties, juwelen en audiovisuele apparatuur.

Meestal vergoedt uw inboedelverzekering schade aan zulk soort spullen maar tot een maximaal bedrag. Wanneer u meer spullen in uw woning heeft staan, kunt u dat extra verzekeren. Raadzaam is alle inboedelverzekeringen te vergelijken, want er zijn namelijk grote verschillen tussen dekkingen.